Hennep heren ondergoed

Hennep textiel


Toen de uit Beieren afkomstige kleermaker Levi Strauss in het midden van de vorige eeuw in San Francisco de eerste spijkerbroek in elkaar klikte - als werkbroek voor de goudzoekers van Californië - gebruikte hij uiteraard een stof van 100% hennep. Geen enkele andere stof zou de constante nattigheid hebben doorstaan zonder corrosie - niet alleen in scheursterkte, maar ook in nattigheid is hennep de nummer één natuurlijke vezel.

Tot het midden van de vorige eeuw was hennep, samen met vlas, de meest verspreide textielvezel ter wereld. Het waren zeker niet alleen grove touwen of zakken die van hennep werden gemaakt. Ondanks de grote sterkte kan hennepvezel worden gesponnen tot zachte, glanzende garens die traditioneel tot fijne en huidvriendelijke stoffen kunnen worden verwerkt.

Hennep wordt op zeer milieuvriendelijke en natuurlijk biologische wijze geteeld. De planten zijn ongevoelig voor insecten en resistent tegen ziekten, zodat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Bovendien groeit hennep zo snel dat herbiciden tegen onkruid ook volledig overbodig zijn. Dit geeft de zekerheid dat hennepkleding er niet alleen goed uitziet, maar in alle opzichten natuurlijk is.

Huidvriendelijk: Recent onderzoek bevestigt de oude volksgeneeskundige aanbevelingen dat mensen met een gevoelige huid ondergoed van hennep moeten dragen. De hennepvezel heeft dezelfde micro-elektrische spanning als de menselijke huid.

Het is dus precies het tegenovergestelde van die textielsoorten die je haren overeind doen staan en je huid elektrisch irriteren. Door de luchtzakken heeft hennepvezel de eigenschap van relatieve temperatuurnivellering, vergelijkbaar met zijde: hij is koel in de zomer en warm in de winter.

Teksten zijn gemaakt in samenwerking met www.nova-institut.de (auteurs: D. Kruse / M. Karus)